Grillin ostajan opas

Hiiligrillin, sähkögrillin & kaasugrillin valinta

Grillaaminen hauskaa, rentouttavaa ja mukavaa ruoanlaittoa kesäisin. Nykypäivänä Suomessakin on saatavilla satoja erilaisia grillejä ja sen oikean grillin valinta saattaa tuntua vaikealta. Tämän oppaan tarkoitus on auttaa lukijaa hahmoittamaan hänen tarpeensa sekä auttaamaan häntä näkemään minkälaisen grillin hänen tulee hankkia omiin käyttötarpeisiinsa. Oppaan tarkoitus on myös kertoa mitä mitä hyötyjä erilaisilla grilleillä on verrattuna toisiina sekä mitä eroja grilleillä on. Mikäli tiedät jo minkälaisen grillin aiot hankkia kannattaa sinun tutustua suureen grillivertailuumme jossa voit verrata erilaisia malleja löytääksesi parhaan grillin.

Marinoidut pihvit, vartaat ja tomaatit grillillä.

Perinteinen, edullinen hiiligrilli

Hiiligrilli on perinteinen grilli, näitä on nähty pikinikeillä, mökeillä ja uimarannoilla jo kauan ennen kuin kaasu- ja sähkögrillit keksittiin. Hiiligrilli on saavuttanut suurta suosiota etenkin nuorten keskuudessa sen edullisen hinnan vuoksi, nykyään hiiligrillin voi saada jo muutamalla kymmenellä eurolla. Toinen asia joka on nostanut hiiligrillit suosioon on se että niiden käyttöä varten tarvitset vain hiiliä, sytytysnestettä ja tulitikut – sinun ei tarvitse huolehti kaasupulloista ja sähköjohdoista, sen kuin tuikkaat hiilet tuleen ja aloitat grillaamisen. Juuri tämän helppouden takia hiiligrilli on Hiiligrilli BIG 58 cm grillausalaoiva kaveri jonka voit ottaa mukaan esim. piknikille tai uimarannalle. Hiiligrillillä on myös erittäin kuuma paistolämpötila, vaikka se lämpeneeekin hitaammin, ja samojen grilliherkkujen valmistaminen onnistuu niin hiiligrillillä kuin sähkö- tai kaasugrillillä. Ainoa mikä hankaloittaa grillaamista hiiligrillillä on pitkä aika joka kuluu grillin lämpenemiseen; hiilien pitää olla tulikuumia ennen kuin grillauksen voi aloittaa ja siihen voi mennä 20-40 minuuttia tilanteesta riippuen.

Hiiligrillin valinta

 • Satsaa tunnettuihin valmistajiin, esim. EasyCooking tai Barbecook
 • Tarkista grillin valmistusmateriaalit, suosi tukevia malleja
 • Vertaa grillausalaa: suuret hiiligrillit noin 60 cm, pienet noin 40 cm
 • Mieti painoa ja siirrettävyyttä; pyörät auttavat siirtämistä

 

Helppo ja nopea sähkögrilli

Sähkögrillit tuovat nopeutta ja helppoutta grillaajan elämään! Sähkögrilli on usein pienikokoinen, kevyt ja helposti siirrettävä joka tekee siitä oivan valinnan esim. kerrostalon parvekkeelle, veneeseen, asuntoautoon tai johonkin muuhun ahtaaseen tilaan. Monissa sähkögrilleissä on myös irrotettavia osia, esim. irrotettavat sivupöydät, jotka auttavat tilan säästämisessä ja tekevät sähkögrillistä sopivan kaverin sisätiloihin. Savun määrä on myös minimaalista sähkögrilleissä verrattuna muihin grilleihin ja osassa malleista on vesiastia joka auttaa grillaamisesta aiheutuvan savun syntymistä. Grillaaminen sähkögrillillä on melko nopeaa; se syttyy heti, lämpeneminen kestää hetken ja ruoka valmistuu suht nopeasti – vain kaasugrilli on nopeampi kuin sähkögrilli.

EasyCooking sähkögrilli

Sähkögrillin valinta

 • Mieti mihin sijoitat sähkögrillin – onko tila ahdas?
 • Muista että grilli tarvitsee pistorasian
 • Tarkista sähkögrillin tehot – tehoton grilli vain kuumentaa ruokia
 • Tarkista grillin turvamääräykset

 

Suuri, kätevä kaasugrilli

Kaasugrilli on ehdoton valinta mikäli grillaat usein, grillaat suurelle porukalle ja nautit siitä että grillaaminen ei vaadi mitään esivalmisteluja. Ainoa mitä tarvitset kaasugrillaamista varten on nestekaasu; sitä saa ostettua ruokakaupoista, huoltoasemilta ja rautakaupoista ja yksi kaasupullo voi riittää helposti koko kesän grillailuihin mikäli kaasua tulee käytettyä fiksusti. Kaasun ansiosta grilli lämpenee nopeasti (5-10 min) ja voit säädellä lämpötilaa tarkasti vaihtelemalla kuinka paljon kaasua päästät grillin polttimoihin. Kaasugrillejä on 2 polttimolla, 3 polttimolla ja 4 polttimolla, näiden suurin ero on grillausala – mitä enemmän polttimoita grillissä on, sitä suurempi on grillausala ja sitä suuremman porukan grilliherkut voivat valmistua samaan aikaan. Kaasugrillin voit sijoittaa niin terassille, keskelle pihaa kuin grillikatokseen; useimmissa malleissa on pyörät jotka helpottavat grillin siirtämistä paikasta toiseen. Tärkeintä on että grilli seisoo tasaisella alustalla.

Style RST kaasugrilli

Kaasugrillien grillausalat ovat huomattavasti suurempia kuin hiili- ja sähkögrillien: pienten kaasugrillien grillausalat ovat 40 cm luokkaa, kun taas suurten kaasugrillien alat voivat olla jopa 80 cm! Grillausala on usein jaettu erilaisten ritilöiden välillä; esim. valurautaritilä, paistotaso, lämpöhylly jne. Nämä tekevät monipuolisten grilliherkkujen valmistasesta samaan aikaan helppoa – vihannekset voivat kypsentyä lämpöhyllyllä kun taas pihvit paistuvat parhaiten paistotason päällä. Useissa malleissa on myös kätevä sivukeitin jolla voit paistaa sipulit, keittää perunat tai paistaa letut jälkkäriksi grillauksen jälkeen.

Kaasugrillin valinta

 • Määritä budjettisi – kaasugrilleistä löytyy sekä edullisia että hinnahtavia malleja (200 – 1000 €)
 • Mieti kuinka monelle henkilölle grillaat samanaikaisesti – se määrittää tarvittavat polttimot ja grillausalan
 • Luota laadukkaisiin valmistajiin ja tukeviin materiaaleihin
  • Laadukkaat kaasugrillit valmistetaan valualumiinista, ruostumattomasta teräksestä, valuraudasta tai posliiniemaloidusta valuraudasta
 • Tarkista onko grillissä pyörät – muuten siirtäminen saattaa olla hankalaa (ainakin yhden miehen voimin)
 • Mieti tarvitsetko sivukeitintä tai muita lisävarusteita

 

Vertaa grillien ominaisuuksia

Ominaisuus Hiiligrilli Sähkögrilli Kaasugrilli
Valmistelut hiilet, sytytysneste pistoke seinään tarkista nestekaasut
Esikuumentaminen 20 – 40 min 5 min 5 – 10 min
Grillausnopeus nopea hitaampi nopein
Paistotulos palaa helposti kuivahko murea
Lämpötilan säätö hidasta suht nopea nopea
Grillausala 30 – 60 cm 20 – 40 cm 40 – 80 cm
Puhdistaminen harjalla & tiskaamalla harjalla lika poltetaan ja irrotetaan
Siirrettävyys helpointa helppoa vaatii usein 2 henkilöä
Lisävarusteet ei saatavilla irrotettavat jalat tai sivupöydät mm. sivukeitin, varraspaahdin, lämpöhylly